De 7 stappen naar succes

Willem van 't Zelfde • 19 maart 2020

Eindelijk weten en doen wat je écht wilt en hiermee het verschil maken.

De 7 stappen naar succes zijn praktisch, rechttoe, rechtaan tips om bergen te verzetten in je carrière. Er is niets dat je niet kunt realiseren met deze fundamentele aanpak.

STAP 1: Committeer je aan verandering. 
Jezelf werkelijk committeren aan het veranderen van je leven is de eerste stap die je moet zetten om het waar te maken. Je commitment is de stok achter de deur op moeilijke momenten, als je twijfels, spanning voelt of bang bent. 

Opdracht; Begin nu: Stel vijf doelen voor je werk en je persoonlijk leven. 
Denk groot en neem een realistisch termijn voor het realiseren van die vijf doelen.  

Beschrijf; Hoe wil je deze vijf doelen bereikt en hoe deze gemeten kunnen worden. Beschrijf welke gewoonten je hebt die normaal de voortgang in je werk en leven saboteren, mocht je dit lastig vinden om dit te beantwoorden, vraag het je partner, een vriend of een collega. Vraag, wat je sterke en verbeterpunten zijn. 

STAP 2: Verbeter je zelfbewustzijn.
Houd een dagboek bij van de emoties die je voelt. Het opschrijven van je emoties dwingt je om even afte remmen en je bewust te worden van je onbewuste gevoelens en gedachten. Je gaat ontdekken wanneer je jezelf saboteert met negatieve gevoelens en kritische gedachten. 

Neem een situatie die je wilt veranderen. Overdenk deze situatie met zowel positieve en negatieve ervaringen, emoties. Neem hiervoor een paar minuten de tijd hoe je graag wilt omgaan met deze situatie. Je overdenkt de gewenste situatie. Door te oefenen lukt het je om problemen op een steeds positieve manier te benaderen. 

STAP 3: Herken je triggers
Schrijf 10 dingen op die je triggeren en die gijzelen of je tot een ongeleid projectiel maken. Als je weet wat je triggers zijn, schrijf dan welk positief gedrag je wilt inzetten als je een trigger voelt opkomen. 
Door te oefenen zal je na enige tijd ontdekken dat je niet alleen je gedrag hebt veranderd maar dat mensen om je heen ook anders op je reageren. 

Onderschat niet het effect dat jij op anderen hebt als jij jezelf gaat aanpassen. 
De lijst van de 10 triggers zijn juist belangrijk omdat je hiermee actief controle leert te nemen en preventief te werk gaat op thema's waar schaamte een grote rol in je leven speelt. 

STAP 4: Laat gouten en tegenslag je commitment om te veranderen je niet verslaan. 
In de eerste weken na een gedragsvernadering kunnen frustraties ontstaan. Hoe beter je je voorbereidt op ongewenste of ongeplande problemen hoe sneller kun je de draad van je nieuw gedrag weer oppakken. 

Loopt de spanning bij je op, neem dan een time-out. Een glas thee of water drinken is een manier om je emotionele gijzeling te onderbreken. Door het nemen van een time-out ben je in staat daarna ongegijzeld te denken. 
Om je gekozen gedragsverandering goed te internaliseren helpt het om deze goed zichtbaar in beeld te plaatsen, zodat je eraan herinnerd wordt gedrurende de dag. 

STAP 5: Wees bewust van oude, vertrouwde gewoontes.
Omdat je ook maar een mens bent, zul je af en toe terugvallen en uitgenodigd worden in oud gedrag. 

als je bang bent voor afwijzing, goedkeuring of je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen, maak dan een plan hoe je omgaat met situaties waarin deze onbewuste gedragingen weer kunnen opduiken. 

Neem een A4tje en schrijf aan de linkerkant een lijst van moeilijkheden, frustraties en die emotioneel pijn bij je veroorzaken.  
Deze lijst is de sleutel om naar een volgend niveau te komen van gedragsverandering. Schrijf vervolgens aan de reachterkant jouw belangrijkste krachten. Denk hierbij aan inzicht en begrip, je zelfvertrouwen en veiligheid, je moed en mentale kracht, je compassie en stabilieit en je leiderschap en visie. 

Als je voelt dat je door oude machten gegrepen wordt, grijp in voordat ze je werkelijk in de greep krijgen. 

Je herstelplan kan zo eenvoudig zijn als je jezelf niet toestaat ja te zeggen als je je onzeker of onveilig voelt. 
Een voorbeeld: Om niet agressief met woorden te worden of belerend, of je gekwetst in een hoek gedreven voelt. Als dit soort gevoelens opkomen, vertel dan zo goed als je kunt welke gevoelens je op dat moment parten spelen. Blijf kalm en communiceer zo duidelijk mogelijk. 

STAP 6: Mobiliseer hulptroepen. 
Om allerlei redenen is het voor volwassenen ongemakkelijk om hun behoeften aan andere volwassenen kenbaar te maken. Het is verbijsterend om te zien dat mensen hun leven en cariere naar een volgend niveau proberen te brengen maar het vervolgens met niemand delen. 

Is dit herkenbaar voor je, dan is het tijd dit aan te pakken. Als je de dromen en doelen in je leven niet met iemand anders kunt delen is dat een serieus struikelblok om verder te komen in je persoonlijk en professionele leven. 
Andere mensen toestaan om dicht bij je te komen is een compassievolle mentor eigenschap en een grote bron van groei. 

De kans op succes in je groei neemt drastisch toe als je emotioneel en psychisch gesteund wordt. 

Benader een vriend, je partner of een mentof om je plan te bespreken. Deel wat je doelen zijn en hoe je denkt deze te verwezelijken. 
Je mento kan je bemoedigen en je bevragen op je vorderingen. Als je merkt dat je professionele hulp nodig hebt om je struikelblokken uit de weg te ruimen zoek dan ondersteuning van een coach of psycholoog. 

STAP 7: Bepaal hoe jouw succes eruit ziet en stel doelen om er te komen. 
Hoe kun je jezelf verantwoordleijk houden voor verandering, hoe weer je dat je verandert en vorderingen maak, als je niet kunt meten hoe je voorgaat? 
Stel daarom duidelijke doelen in de tijd en hou je zo goed mogelijk aan. Informeer je hulptroepen over je planning, houd de voortgang zelf bij, vraag om feedback, over je vooruitgang en de verandering. 

Je zult ontdekken dat als je bewust met nieuw gedrag bezig bent dat je gedrag steeds meer een gewoonte gaat worden. 
Jezelf een beeld vormen van wanneer je succes boekt met je transitie is één van de snelste manieren om je ontwikkeling te stimuleren. 

Iedereen an zich een beeld vormen hoe persoonlijk en professioneel succes eruit ziet en hoe het voelt. Beperk je niet tot economische resultaten als je maar voor het succes van je transitie. 
Succes op dit type ontwikkeling kent vele vormen, op diverse momenten en binnen diverse soorten relaties met anderen. 

Voor het schrijven van deze teksten ben ik geïnspireerd door het boek 'De vaderfactor'. 

Willem van 't Zelfde - Secure Base Coach 

door mail 19 maart 2021
In iedere werkrelatie kan zonder dat je er bewust veel moeite voor hoeft te doen een conflict ontstaan, het herstellen van het conflict kost daarentegen vaker meer moeite. Het is noodzakelijk om het vertrouwen wat beschadigd of zelfs volledig vernietigd, opnieuw op te bouwen. Vergeving is essentieel om vertrouwen te herstellen. Zonder dit kan een verbroken relatie niet worden hersteld. Ontneem jezelf niet je vrijheid die gepaard gaat met vergeving. Sta niet toe om je leven, je vreugde, nog langer van je te laten stelen… Wil jij meer weten hoe jij jezelf en de anders kan vergeven zodat jij jezelf mag bevrijden? Neem gerust contact met mij en we plannen een vrijblijvend gesprek in. Ciao Willem van 't Zelfde
door mail 5 februari 2021
‘Laat me toch eindelijk eens met rust! Ik kan niet meer en ik wil ook niet meer!’ Je gaat alle beslissingen en conflicten uit de weg. Je hebt geen energie om meer in alle rust helder te denken en beslissingen te nemen. Op een bepaald moment kan het je allemaal niets meer schelen. Je werkt nog wel door, maar diep van binnen merk je dat je moet stoppen. Het is tijd voor verandering, of kies je voor van ’t Zelfde.
Meer posts